Wat is SharePeople?

Wilfred Mooij Geplaatst op vrijdag 20 november 2020 om 14:54 uur
door Wilfred Mooij

Op haar de website schrijft SharePeople bij ‘over ons’ het volgende: ‘SharePeople is hét betaalbare alternatief voor een AOV voor zelfstandig ondernemers’.  Is dat zo?

Als je na 2 maanden minimaal 50 % ziek bent ontvang je van de overige deelnemers nog maximaal 22 maanden een donatie. Daarvoor betaal je aanmeldkosten, een maandbedrag en daarnaast de donaties aan de zieke deelnemers. Dit bedrag kan oplopen naar een netto maandbedrag van € 180,= euro. Bovenop de maandelijkse kosten van € 12,10.


Naar aanleiding van advertenties op internet door SharePeople besloot ik dit product eens nader te bestuderen en te vergelijken met een reguliere arbeidsongeschiktheidsverzekering.


Een AOV is een verzekering tegen langdurige arbeidsongeschiktheid. SharePeople is een voorziening voor de periode van ziekte tussen 2 en 24 maanden. SharePeople betaalt dus maximaal 22 maanden uit. Als dit al een voorziening is dan is dit meer een ziekengeldverzekering, maar een lange termijn bescherming biedt dit zeker niet.

 Logo sharepeople

 

Wie mogen meedoen?
‘Voorwaarden voor deelname
• Je bent nu 100% arbeidsgeschikt
• Je bent een ondernemer met een KvK nummer
• Je bent niet ouder dan 59 jaar’

Op zich is dat dan wel weer interessant. Er zijn immers een aantal niet of moeilijk te verzekeren kleine zelfstandigen. Ze zijn chronisch ziek, ziek geweest, of te zwaar. Deze mensen gaan vaak op en af. Als het goed met ze gaat (wat ik hen natuurlijk wens) kunnen zij lekker werken. Maar als het weer even medisch tegen zit kunnen zij niet terugvallen op een voorziening. Bij Share People gelukkig wel.
En daar zit dan ook meteen de adder onder het gras voor de overige deelnemers. De populatie zal helaas steeds meer uit dergelijke deelnemers gaan bestaan. Een gezonde en vitale zzp’er die regelmatig voor de overige leden moet betalen is dat natuurlijk een keertje zat.
De uitkering is netto, ja, maar de kosten zijn dat ook. Bij een reguliere AOV is de premie aftrekbaar en de uitkering inderdaad belast.

Overigens vraag ik mij dan wel af wat er gebeurt als je als deelnemer 59 jaar wordt. Wordt je er dan uitgegooid? Dat staat vast wel in de voorwaarden. Voorwaarden?

Kleine lettertjes

De website schermt met ‘Niks geen bonussen, graai gedrag en kleine lettertjes’ en ‘Bij SharePeople doen we niet aan kleine lettertjes’
Dat klopt in ieder geval wel. Want ik kan nergens voorwaarden of kleine lettertjes ontdekken. Want dat wil ik als AOV-adviseur graag weten.

Ik heb de volgende vragen:
-Wat gebeurt er nou als er te veel mensen ziek worden en er te weinig geld in kas is?
-Wordt je er uitgegooid als je 59 jaar wordt?
-Leuk die arbodienst, maar wie bepaalt nou eigenlijk of je ziek wordt? En staat daar ergens een criterium voor omschreven?
-En als ik mij nou niet tijdig meld bij die ‘onafhankelijke’ arbodienst?
-Zijn alle oorzaken van ziekte ‘verzekerd’?
-Is er bij SharePeople sprake van beroepsdekking of passende arbeid of wat dan ook?
-Moet je je inkomen van voorliggende jaren aantonen bij ziekte?
-Wat gebeurt er bij discussie over het inkomen?
-Wat gebeurt er als je daarnaast nog inkomen genereert uit een andere bron?

Wat zijn de echte kosten?

Bij aanmelding betaal je € 151,25 eenmalig en verder € 12,10 per maand. Dit kan oplopen met debetaling van maximaal € 180,= per maand aan zieke overige deelnemers.

Wat kost een alternatief?
Ik heb even een offerte arbeidsongeschiktheidsverzekering gemaakt voor een interim-manager van 30 jaar met een verzekerde uitkering van € 36.000 ,= met een eigen risico van twee maanden en een 2-jarige uitkering. Dat kost ruim € 32,= per maand bij Allianz. Maar dan ben je verzekerd en niet afhankelijk de gezondheid van andere deelnemers. Dus geen kans op bijbetaling aan de andere deelnemers.
Maar een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor dezelfde interim-manager met een verzekerde uitkering van niet 24 maanden maar tot eindleeftijd 67 jaar kost € 64,= per maand (Allianz). Fiscaal aftrekbaar. Dat is wél een arbeidsongeschiktheidsverzekering.
Voor € 64,= per maand meer ben je als zzp’er gewoon goed verzekerd bij een reguliere verzekeraar die onder toezicht staat van de Nederlandsche Bank en de AFM. Geen solvabiliteitsrisico. Je bent niet afhankelijk van de gezondheid van andere mensen. En nog belangrijker, na 24 maanden loopt je uitkering gewoon door tot je AOW leeftijd. Dat is het verschil.
SharePeople wekt de indruk dat de deelnemers mede-eigenaar worden van de Share People B.V. Zij worden echter lid van de coöperatie en die coöperatie schijnt dan eigenaar van de B.V. te zijn. Als dat al zo is, zijn ze dus geen eigenaar en dat worden ze ook echt nooit. Dream on.
In deze tijdsgeest bekt het natuurlijk wel lekker om tegen de broodfondsen en de gevestigde orde aan te schoppen. Te schermen met het ontbreken van kleine lettertjes. SharePeople vergelijkt zichzelf te pas en te onpas met de reguliere AOV. Maar stelt op dezelfde website dat het geen verzekering of AOV is. Ook wordt er niet gegraaid, zegt men.

SharePeople schrijft (zie hieronder) op haar site de claim daarbij dat ze goedkoper is dan een verzekering. Maar dat is helemaal niet zo. Bij een verzekering ben je verzekerd, hier niet. Want er is geen enkele reserve, zoals bij een verzekeraar. Als er teveel deelnemers ziek worden en dat lijkt mij door de opzet een kwestie van tijd, lopen de kosten op tot maximaal 6 % van je gekozen inkomensniveau. Dat is veel en veel duurder dan welke verzekering dan ook!

‘Directe donaties
Je doneert maximaal 1 x per maand aan een arbeidsongeschikte. Ons algoritme selecteert tussen de 40 en 75 mensen om een donatie te doen aan één zieke. Je doneert maximaal 6% van je geselecteerde inkomensniveau, dus maximaal € 60 (bij ‘1000’), € 90 (bij ‘1500’), € 120 (bij ‘2000’), € 150 (bij ‘2500’) of € 180 (bij ‘3000’).
De uitbetaling aan een arbeidsongeschikte zijn deze donaties. Er zit dus geen marge tussen. Daarom is SharePeople zoveel goedkoper dan een verzekering.’
Niet dus.

Deelnamekosten
De deelnamekosten zijn €12,10 per maand. Volgens de website als zakelijke kosten aftrekbaar. Ik ben zeer benieuwd of de Belastingdienst daar ook zo over denkt. Maak maar even een printscreen voor de zekerheid.
‘Deelnamekosten zijn zakelijke kosten, die aftrekbaar zijn.’

Verdienmodel
In een interview met zichzelf op de eigen website SharePeople spreekt de oprichter zijn ambitie uit dat hij streeft naar 60.000 deelnemers. (Hij voegt er lachend aan toe: ‘En we gaan naar 60.000 deelnemers groeien. 600.000 mag natuurlijk ook…’)
De inkomsten worden dan bij 60.000 deelnemers 60.000 x € 12,10 per maand geeft € 726.000,= euro per maand. Per maand!
Best grappig om je dan op de website het volgende te vermelden:
Niks geen bonussen, graai gedrag en kleine lettertjes. Terug naar de basis. Eerlijk, solidair en helemaal van nu.’

 

Conclusie

Anno 2020 is het aan de orde van de dag dat nieuwe producten een positie in de markt proberen te veroveren door zich af te zetten tegen de bestaande orde en de bestaande regelgeving. Kretologie als graaien, geen bonussen, wij tegen de rest, coöperatie, samen eigenaar en dergelijke gaat er in als koek. Ook menen dergelijke innovaties regelmatig dat bestaande regelgeving niet of minder op hen van toepassing is. Maar de bestaande regelgeving is vaak bedoeld om ongelukken uit het verleden in de toekomst te voorkomen.

SharePeople roept op om samen af te zetten tegen de gevestigde graaiers met de kleine lettertjes. Voor een klein bedrag ben je dan ‘verzekerd’ tegen arbeidsongeschiktheid. Ook wekt men (onterecht) de indruk dat je als deelnemer niet meer verplicht bent om straks de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten.
Goed verzekerd ben je bij deelname aan Share People in ieder geval niet. Daarnaast loop je het risico op forse bijbetaling in de toekomst waar je niets van terugziet. Wellicht is het toch verstandig om even verder te kijken naar een oude vertrouwde arbeidsongeschiktheidsverzekering die het lange termijn risico wel afdekt (inclusief de eerste twee jaar) en waarmee je wellicht voorkomt dat je straks in het gedrocht van de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering wordt gepropt.

Wilfred Mooij ffp
AOVergelijken.nlMeer blog artikelenReacties

 • UWV
 • Goudse
 • a.s.r.
 • Lancyr
 • Allianz
 • Klaverblad
 • De Zeeuwse
 • Avero Achmea
 • Van Kampen Groep
 • AEGON
 • TAF
 • Movir
 • Reaal