Bak je eigen Broodfonds

Wilfred Mooij Geplaatst op woensdag 14 augustus 2019 om 11:27 uur
door Wilfred Mooij

Broodfondsen zijn populair als arbeidsongeschiktheidsvoorziening voor de eerste twee jaar van arbeidsongeschiktheid. Maar gratis en zonder risico zijn Broodfondsen zeker niet. Creëer je eigen Broodfonds en bespaar op je arbeidsongeschiktheidsverzekering terwijl je voor je pensioen spaart.

 

Hoe werkt het opzetten van je eigen Broodfonds?

Binnen een Broodfonds spreken een aantal mensen samen af dat zij elkaar opvangen bij arbeidsongeschiktheid, meestal voor een periode van twee jaar. Je betaalt inschrijfkosten ( > € 200, =), jaarlijks contributie ( > € 100, =). Dit geld ben je sowieso kwijt.

Daarnaast betaal je een maandelijkse inleg van bijvoorbeeld ruim € 100, = per maand om een buffer op te bouwen voor de mede-deelnemers. Bij arbeidsongeschiktheid, ontvang je, na een maand eigen risicoperiode, een ‘schenking’ van de deelnemers van bijvoorbeeld € 2.500, = per maand. Maar dat geldt ook andersom. Als een andere deelnemer arbeidsongeschikt wordt, krijgt hij of zij ook een dergelijke ‘schenking’ uit de gezamenlijke pot die de deelnemers samen ophoesten. Samen speel je dus verzekeraartje en dat is gewoon niet zonder risico. Bovendien ben je maar voor 2 jaar verzekerd.

In bovenstaand voorbeeld krijg je dus bij volledige arbeidsongeschiktheid 23 x € 2500, =. Dit is in twee jaar een totaalbedrag van € 57.500, =.

Een Broodfonds is een prima initiatief voor de zzp’ers die die zich moeilijk kunnen verzekeren en daar zit ook precies het risico voor de gezondere en jongere deelnemers. Zij lopen goedbedoeld het risico voor deze groep die minder keuze heeft. Maar je kunt dit gemakkelijk zelf organiseren met een lijfrenterekening.

Zodra je lijfrenteverzekering of lijfrenterekening, gelet op bovenstaand voorbeeld, een saldo van € 57.000, = of meer heeft bereikt ben je ook voor de eerste twee jaar van arbeidsongeschiktheid verzekerd en kun je je alle kosten en moeite van het deelnemen aan een Broodfonds besparen.

Bovendien zijn de kosten van een Broodfonds niet fiscaal aftrekbaar en is de inleg op een lijfrenterekening, binnen de fiscale grenzen, wel aftrekbaar van de Inkomstenbelasting. Hierdoor wordt het nog makkelijker om snel een kapitaaltje te sparen.

Aov broodfonds

 

Afhankelijk van je leeftijd, inkomen en pensioenopbouw kun je fiscaal aftrekbaar snel een behoorlijke lijfrentepot opbouwen. Bovendien mag je met de inhaalruimte je pensioentekort over de laatste zeven jaar ook nog een beetje (fiscaal aftrekbaar) repareren met je inleg op de lijfrenterekening.

Als het lijfrentekapitaal eenmaal voldoende is opgebouwd en je raakt onverhoopt arbeidsongeschikt mag je ruim € 40.000, = per jaar opnemen uit de lijfrenterekening. Deze opname is dan wel belast inkomen en holt uiteraard het voor je pensioen bestemde kapitaal uit.

Maar je maakt minder kosten dan bij een Broodfonds en belangrijker nog, je draagt niet het risico van arbeidsongeschiktheid van andere deelnemers wat een professionele verzekeraar niet durfde te verzekeren.

Wilfred Mooij FFP.Meer blog artikelenReacties

 • Amersfoortse
 • AEGON
 • Avero Achmea
 • Allianz
 • Klaverblad
 • Movir
 • De Zeeuwse
 • Reaal
 • UWV
 • TAF
 • Goudse
 • Van Kampen Groep
 • Lancyr