AOV zzp debat 2e kamer zonder kennis van zaken

Wilfred Mooij Geplaatst op woensdag 6 maart 2019 om 13:48 uur
door Wilfred Mooij

 

Met stijgende verbazing heb ik het debat in de 2e kamer van 5 maart 2019 over de arbeidsongeschiktheidsverzekering van zelfstandigen gevolgd. Van enkele deelnemers ging het inhoudelijke kennisniveau niet verder dan het ochtendnieuws van de krant, maar dat weerhield hen er niet van om stevige stellingen te deponeren.

Gelukkig is het hele debat nog te zien op debatgemist.tweedekamer.nl. Daar wordt soms geen onderscheid gemaakt tussen een ongevallenverzekering en een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Er wordt gepleit ‘voor een verplichte verzekering voor mensen die het zich niet kunnen veroorloven’. Ook wordt gesteld dat een miljoen zelfstandigen zich wel hebben verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. Je hoort dat verzekerden er uit worden gegooid omdat de einddatum is bereikt. ‘Het is ook jammer dat sommige zelfstandigen zo weinig verdienen dat ze geen pensioen opbouwen en terugvallen op de AOW’, aldus een enkel kamerlid.

Dat laatste is volgens mij juist de bedoeling zodat iemand die bijna niets verdient in ieder geval nog AOW heeft.

Langzaam maar zeker namen de deelnemers met dossierkennis het debat over en ontstond er toch nog een inhoudelijke discussie zonder ongefundeerde aannames.

Kort samengevat bevestigt ook Minister Koolmees dat het een gecompliceerd dossier is.

Van de miljoen zzp’ers is nog geen 20% verzekerd. Aan de onderkant van de arbeidsmarkt is wellicht sprake van schijnzelfstandigheid van werknemers die een fictief ondernemerschap worden ingeduwd. Er werd gesteld dat veel mensen sappelen en moeilijk in hun inkomen kunnen voorzien en dat dan maar opgelost moet worden met een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering om deze mensen van inkomen te voorzien.

Veel zelfstandigen besluiten te laat om zich te verzekeren. Zij hebben slechts 13 weken na einde dienstverband om zich bij het UWV te melden. De Minister wijst de heer Smulders er fijntjes op dat de arbeidsongeschiktheidsverzekering van Zelfstandigen Bouw een soort ziektekosten plus is en dat de uitkeringen afhankelijk zijn van de schenkingen van de andere deelnemers.

Gelukkig herinnert Minister Koolmees de deelnemers nog even aan de afschaffing in 2005 van de verplichte WAZ verzekering waarbij iedere zelfstandige destijds, ongeacht zijn of haar inkomen jaarlijks duizenden euro’s voor de verplichte verzekering moest betalen. In het debat lijken deelnemers ook dit over het hoofd te zien.

Conclusie

Een zelfstandige die nu nauwelijks het hoofd boven water kan houden kun je onmogelijk dwingen om jaarlijks en verplicht duizenden euro’s te betalen aan een verplichte arbeidsongeschiktheidsvoorziening. Het debat gaat voorbij aan het echte probleem dat veel zelfstandigen gewoon te weinig verdienen. En als je toch al te weinig verdient kun je ze moeilijk verplichten om tegen betaling dat lage inkomen te verzekeren.

Wilfred Mooij ffp

https://www.aovergelijken.nl/blog/artikel/de-nieuwe-volksaov-voor-alle-werkenden

 



Meer blog artikelen



Reacties

  • De Zeeuwse
  • TAF
  • AEGON
  • Avero Achmea
  • Reaal
  • a.s.r.
  • UWV
  • Movir
  • Lancyr
  • Goudse
  • Allianz
  • Van Kampen Groep
  • Klaverblad