UWV maakt verlies op vrijwillige arbeidsongeschiktheidsverzekering

Per 2017 heeft het UWV bijna 18.000 mensen vrijwillig verzekerd voor de WIA, dit is ongeveer 2% van de zelfstandige ondernemers.  Het UWV schrijft dat dit percentage zo laag is omdat je je slechts binnen 13 weken na einde dienstverband kunt aanmelden. Ik denk dat dit komt omdat de UWV premie veel hoger is dan de premie in de markt (voor gezonde mensen). 

Het UWV stelt de premie voor het volgende jaar jaarlijks vast op basis van de betaalde uitkeringen.

In de Wet Financiering Sociale Verzekeringen (WFSV) is vastgelegd dat de vrijwillige WW, WAO en WIA premie niet hoger mag zijn dan het door het ministerie van SZW landelijk vastgestelde wettelijke premiepercentage. Dit geldt niet voor de Ziektewet waardoor deze premie in 2018 ongekend hoog wordt, namelijk 9%. Het UWV noemt dat een 'kostendekkende' premie.  Die kostendekkende premie is bijna 3 maal zo hoog als de premie die de gemiddelde werkgever bij Geijsel Kroon (moederbedrijf van AOVergelijken.nl) betaalt om zijn ziekteverzuim te verzekeren. Gelukkig maar dat de WW, WAO en WIA premie wettelijke gemaximeerd is anders ging deze ook door het plafond.

De geraamde benodigde premie WAO/WIA -verzekering voor 2018 komt volgens het UWV namelijk uit op 7,94%. De uitkeringslasten WAO/WIA voor 2018 worden geschat op € 32 miljoen bij een verzekerd bedrag van € 405 miljoen. Uit die premie kan dan € 28 miljoen aan uitkeringslasten worden gedekt. Het ontstane gat van € 4 miljoen wordt opgevuld met geld uit het  Arbeidsongeschiktheidsfonds (Aof) en de  Werkhervattingskas (Whk).

Bijna 15.000 mensen hebben zich bij het UWV vrijwillig verzekerd voor de WAO en WIA. De kosten hiervan zijn op één hoop gegooid en worden gezamenlijk gepresenteerd. Voor 2018 zijn de totale lasten geschat op De totale lasten WAO/WIA zijn voor 2018 geraamd op 32 miljoen (op een verzekerd bedrag van ruim 400 miljoen) waarvan maar liefst 4 miljoen voor de uitvoering benodigd is.

Hiermee komt de kostendekkende premie vrijwillige verzekering voor de WAO/WIA in 2018 uit op 7,94%, omdat dit niet hoger mag zijn dan de wettelijke sociale WIA premie. Dat is een koopje in vergelijking met de ziekengeldpremie van 9% die slechts dekking biedt voor de eerste twee jaar van ziekte. De WIA verzekering kan een jarenlange uitkering namelijk tot pensioendatum tot gevolg hebben.

Wilfred Mooij ffp

 

 

WIA wijzigingen in het regeerakkoord

Geplaatst op vrijdag 13 oktober 2017 om 12:17 uur door Wilfred Mooij Wilfred Mooij

Heel kort samengevat blijkt uit het regeerakkoord dat de WIA en onderliggende regelgeving mogelijk als volgt gewijzigd gaat worden:

Bouwsector start experiment met spaarregeling voor zzp'ers

Geplaatst op zaterdag 15 juli 2017 om 9:30 uur door AOVergelijken.nl i.s.m. NU.nl

Werkgevers en werknemers in de bouwsectoren starten binnenkort met een proef om een eigen, alomvattende spaarregeling voor zelfstandigen (zzp?ers) op te tuigen.

Hoe sluit ik een arbeidsongeschiktheidsverzekering af?

Geplaatst op donderdag 13 juli 2017 om 10:43 uur door Wilfred Mooij Wilfred Mooij

Vergeet die uitvaartverzekering, vergeet je pensioen. Kijk eerst eens naar wat je te wachten staat als je door langdurige ziekte niet meer in staat bent om je brood te verdienen. First things first!

KvK telt recordaantal ondernemingen In Nederland

Geplaatst op woensdag 12 juli 2017 om 10:30 uur door AOVergelijken.nl i.s.m. NU.nl

Nederland telde begin juli het recordaantal van bijna 1,8 miljoen ondernemingen. Volgens gegevens van de Kamer van Koophandel (KvK) steeg het aantal bedrijven in de afgelopen zes maanden met 1,9 procent.

Vier op de vijf zzp'ers niet verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid

Geplaatst op dinsdag 11 juli 2017 om 7:30 uur door AOVergelijken.nl i.s.m. NU.nl

Vier op de vijf zelfstandigen hebben geen verzekering afgesloten tegen arbeidsongeschiktheid. Van deze groep zegt 70 procent dit te duur te vinden.

WIA of Wie nee

Geplaatst op maandag 19 juni 2017 om 10:46 uur door Wilfred Mooij Wilfred Mooij

 

UWV ziet aantal arbeidsongeschikten opvallend hard stijgen

Geplaatst op vrijdag 9 juni 2017 om 11:30 uur door AOVergelijken.nl i.s.m. NU.nl

Het aantal arbeidsongeschikten is vorig jaar opvallend hard gestegen. Het gaat om de grootste stijging sinds 2010.

FNV dreigt met acties om flexwerk duurder te maken

Geplaatst op woensdag 10 mei 2017 om 8:30 uur door AOVergelijken.nl i.s.m. NU.nl

Vaste krachten moeten goedkoper worden. Daarnaast moet het voor werkgevers juist duurder worden om flexwerkers aan te nemen. 

Topambtenaren pleiten voor inperking instroom arbeidsongeschiktheid

Geplaatst op woensdag 26 april 2017 om 18:30 uur door AOVergelijken.nl i.s.m. NU.nl

Het kabinet kan meer doen om te voorkomen dat werknemers gebruik gaan maken van een arbeidsongeschiktheidsuitkering. Dat schrijven topambtenaren van meerdere ministeries woensdag aan het kabinet.

'Flexwerkers zijn vaker arbeidsongeschikt dan vaste krachten'

Geplaatst op woensdag 26 april 2017 om 6:30 uur door AOVergelijken.nl i.s.m. NU.nl

Flexwerkers zijn vaker arbeidsongeschikt dan werknemers met een vaste baan. Daarom maken flexwerkers ook relatief vaak gebruik van een arbeidsongeschiktheidsuitkering.

Pagina 1 van 4
1 2 3 4
 • Klaverblad
 • De Zeeuwse
 • Movir
 • Generali
 • Nationale Nederlanden
 • Allianz
 • Amersfoortse
 • AEGON
 • Avero Achmea
 • Delta Lloyd
 • Reaal
 • Goudse
 • Van Kampen Groep
 • TAF
 • UWV
 • Lancyr